چالش های بانکی توسعه روابط با قطر

عابدی معتقد است در قطر همچنان با مشکل بانکی دست و پنجه نرم می کنیم و اگر همه مشکلات را بتوانیم پشت سر بگذاریم و صادرات را در ارقام بزرگ و مورد انتظار انجام دهیم همچنان مشکل بانکی را پیش رو خواهیم داشت، چراکه تجارت بدون سیستم بانکی امکان پذیر نیست

ظرفیت همکاری های تجاری ایران و قطر رقمی معادل 5 میلیارد دلار برآورد شده است. حال آنکه حجم مبادلات ایران با این کشور ثروتمند عربی حاشیه خلیج‌فارس کمتر از 150 میلیون دلار است. 4 کشوری که روابط خود را با قطر قطع کرده‌اند سالانه 5 میلیارد دلار مواد غذایی به قطر صادر کرده‌اند. به نظر می رسد شرایط تازه پیش آمده فرصت استثنایی برای بهره مندی ایران از این بازار بزرگ، نزدیک و پر ظرفیت است.

تجربه موقعیت مشابه قبلی در ماجرای تنش میان ترکیه و روسیه نشان داد بخش خصوصی به دلایل مختلف نمی تواند آنطور که باید این فرصت را غنیمت بشمارد. نایب رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران در این باره در گفتگو با اگزیم نیوز می گوید: ظرفیت برای حضور در بازار قطر وجود دارد اما استراتژی برای آن دیده نشده است. در شرایط فعلی ممکن است بتوانیم حجم صادرات خود را در زمینه هایی چون مواد غذایی تا حدی افزایش دهیم اما همه اینها در مقطع زمانی کوتاه صورت می گیرد حال آنکه برای رسیدن به رقم ۵ میلیارد دلار راه طولانی در پیش داریم.

امیر عابدی افزود: قطعا بازارهای کشورهای حوزه خلیج فارس برای مواد غذایی، میوه و سبزیجات، کالای صنعتی و خدمات ما بسیار وسوسه انگیزند، اما باید توجه داشت که کیفیت و قیمت تمام شده در امر صادرات گزینه ای تعیین کننده است. انبارهای واحدهای تولیدی ما به دلیل تحریمها و رکود پر از کالاست. اما این کالا با ذائقه و سلیقه بازارهای پیرامون ما مطابقت دارد؟ واقعیت این است که ما در این زمینه مشکل داریم و تا تولید رقابتی و با کیفیت نداشته باشیم نمی توانیم در بازار های بین المللی هر چند در دسترس، خودی نشان بدهیم.

وی لزوم توجه به زیرساختهای صادراتی در کشور را یادآوری کرد و گفت: حمل و نقل، روابط بانکی، اعطای ویزا در اسرع وقت اولویت های اول ملزومات تجارت خارجی هستند. شرایط زیرساختی مطلوب باید برای تولیدکننده فراهم شود تا کالایی مناسب صادرات تولید و در اسرع وقت و به سهولت به بازارهای هدف برسد. در واقع هم تولید کننده باید هوشیارانه و آگاهانه عمل کند و هم دولت در مسیر تسهیل زیرساختها مصمم باشد.

عابدی گفت: تجربه فرصت بدست آمده از بحران میان ترکیه و روسیه را فراموش نکرده ایم. واقعیت این است که در این موضوعات با شعار و شتابزدگی و برخورد احساسی نمی توان به هدف دست یافت. در تجارت باید با منطق به واقعیات اقتصادی نگاه کرد. فرهنگ تجارت و صادرات باید در کشور نهادینه شود. اقدامات عاجل و منطقی در حوزه تجارت خارجی باید به سرعت صورت بپذیرد و باید از بخش خصوصی فعالیت بیشتری دید که حداقل در تبادل پول مشکلی نداشته باشد. ما در قطر همچنان با مشکل بانکی دست و پنجه نرم می کنیم و اگر همه مشکلات را بتوانیم پشت سر بگذاریم و صادرات را در ارقام بزرگ و مورد انتظار انجام دهیم همچنان مشکل بانکی را پیش رو خواهیم داشت، چراکه تجارت بدون سیستم بانکی امکان پذیر نیست.

وی در مورد کوتاهی بخش خصوصی کشور در عرصه تجارت بین المللی در مقایسه با تجار ترکیه ای گفت: در اینکه تولید بخش خصوصی باید گرایش به سمت صادرات محوری داشته باشد و در مسیر به روز شدن و انطباق با ذائقه بین المللی حرکت کند شکی نیست، اما در مجموع بخش خصوصی در تصمیم گیری های زیرساختی در اقتصاد نقش کمرنگی دارد و این دولتها هستند که سیاست های پایدار اقتصادی را ایجاد می کنند و زمینه را برای حضور بخش خصوصی فراهم می کنند.

نایب رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران افزود: اقتصاد ما بازار محور است و تولید ما بانک محور؛ حال آن که برای رسیدن به بازارهای بین المللی این روند مناسب نیست.

عابدی عملکرد دولت در حمایت از صادرات را نقد کرد و گفت: مبالغی که در مقطع فرصت روسیه در قالب خط اعتباری باز شد رقم کوچکی در حوزه تجارت کشور است. با این کارهای مقطعی نمی توان ریشه های تجارت را پیوند داد. امروز ترکیه در حوزه اقتصادی واکنش سریع از خود نشان می دهد. این واکنش را تجار صورت نمی دهند بلکه هلدینگها، شرکتهای بزرگ و سیستم اقتصادی ترکیه آماده باش هستند تا پاسخگوی بازارهای منطقه باشند و ما شاهد این اتفاق در بازار قطر هستیم.

وی در ادامه گفت: ارتباط اگزیم بانک ما خصوصا با بانکهای منطقه باید گسترش بیشتری داشته باشد و تنها به بازگشایی خط اعتباری نباید بسنده نکرد و باید به سمت آسان سازی و روانسازی روابط بانکی حرکت کنیم.

عابدی اذعان داشت: بازار قطر یک فرصت طلایی است و تجار ما در استانهای مختلف، خصوصا استانهای جنوبی با همه توان خود مشغول فعالیت هستند، اما  افزایش حجم تجارت در آن اندازه ای که در خور اقتصاد و ظرفیت ما باشد با این زیرساختها در شرایط فعلی امکان پذیر نیست.

امیر عابدی تجربه فرصت روسیه و قطر را برای آینده تجربه ای ارزشمند خواند و گفت: ما باید این تجربیات را برای تعیین استراتژی بلند مدت را غنیمت بشماریم تا در آینده در صورت اصلاح مشکلات موجود بتوانیم بهره کافی را از بازار بالقوه منطقه ببریم در غیر اینصورت فرصتی چون امروز به مثابه یک فرصت مقطعی و گذرا در حجم کوچک خواهد بود.

 

 

 

 

 

کد خبر 20769

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 5 =